Za starše

Načrtujejo pot v Italijo, znajdejo pa se na Nizozemskem

Biti starš otroka s posebnimi potrebami je posebna izkušnja, ki jo je zelo dobro opisala ameriška pisateljica in mama otroka z Downovim sindromom, Emiliy Perl Kingsley. Zapisala je:

Ko se pripravljamo na rojstvo otroka, je tako, kot da načrtujemo fantastične počitnice v Italiji. Kupimo veliko vodnikov in naredimo čudovite načrte. Kolosej, Michelangelov David, beneške gondole. Naučimo se nekaj uporabnih fraz v italijanščini. Vse je neverjetno vznemirljivo. Po mesecih nestrpnega pričakovanja končno napoči ta dan. Spakiramo kovčke in gremo. Nekaj ur kasneje letalo pristane in stevardesa pride in reče: »Dobrodošli na Nizozemskem!«
»Na Nizozemskem?!« rečete, »kako na Nizozemskem? Prijavili smo se za Italijo! Morali bi biti v Italiji. Vse življenje smo sanjali o Italiji.«
A prišlo je do spremembe leta. Pristali ste na Nizozemskem in tam morate ostati.
Najpomembnejše je, da niste pristali na groznem, ogabnem, umazanem kraju, polnem bolezni in lakote. Je samo drug, drugačen kraj.
In tako morate ven in kupiti nove vodiče. Naučiti se morate novega jezika. In spoznati popolnoma novo skupino ljudi, ki je drugače nikoli v življenju ne bi.
Tempo je počasnejši kot v Italiji, manj glamurozno je kot tam, vendar ko ste nekaj časa tam in zajamete sapo, se ozrete naokoli in začnete ugotavljati, da ima Nizozemska mline na veter, da ima tulipane in da imajo celo Rembrandta.
Vsi, ki jih poznate, pa so zasedeni s prihajanjem in odhajanjem iz Italije in vsi se hvalijo, kako čudovito je bilo tam. Do konca življenja boste govorili: »Da, tam bi morali biti tudi mi. To smo načrtovali.«
Bolečina zaradi tega ne bo nikoli izginila, ker je izguba sanj zelo pomembna izguba.
A če boste vse življenje obžalovali, da niste šli v Italijo, morda ne boste nikoli polno uživali v zelo posebnih, zelo lepih stvareh Nizozemske.

Emily Perl Kingsley

V zgornji zgodbi se bo verjetno prepoznalo veliko staršev otrok s posebnimi potrebami. Ti s časom ugotovijo, da je kljub njihovim načrtom o »popolnem« otroku njihov otrok nekaj čisto posebnega, pa vendarle nekoliko drugačen.

Vsak starš otroka s posebnimi potrebami bi se verjetno strinjal, da se njegovo življenje precej razlikuje od življenja drugih staršev. To pa seveda ni nujno slabo, saj je ogromno pozitivnih stvari, ki nam jih lahko dajo otroci s posebnimi potrebami.

Zagotovo pa je za starše otrok s posebnimi potrebami eno ključnih vprašanj, ki si jih zastavljajo, tole: »Kaj bo z mojim otrokom enkrat, ko mene ne bo več?« Tako kot vsi starši si tudi starši otrok s posebnimi potrebami želijo, da bi bili njihovi otroci samostojni pri skrbi zase in zadovoljni v življenju. Starši si želijo, da se otroci enkrat zaposlijo in si s tem zagotovijo varno prihodnost. Je pa res, da je pot iz šole do zaposlitve za mlade s posebnimi potrebami po navadi veliko bolj težavna kot za druge. Ti mladi potrebujejo pri prehodu pomoč in posebne pristope.
Projekt PREHOD MLADIH je namenjen prav tem!

Eden naših glavnih namenov je namreč opolnomočiti mlade s posebnimi potrebami za lažji prehod na trg dela. Več o projektu, njegovem namenu, ciljih, glavnih aktivnostih in ciljni populaciji pa lahko preberete na naši spletni strani. Prav tako lahko najdete informacije o projektnih partnerjih in njihove kontakte. Če imate kakšno vprašanje, vam bomo z veseljem odgovorili prek naše e-svetovalnice.